Pokud bydlíte v domě se zahradou nebo máte třeba jen malou zahrádku, určitě se potýkáte se spoustou bioodpadu a je velká škoda takový odpad vyvážet do sběrných dvorů nebo vyhazovat do popelnice, když ho můžete využít v podobě kompostu opět ke prospěchu vaší zahrady. V rodinných domech se zahradou se odhadem vyprodukuje asi 180 kg bioodpadu na osobu. Jedná se o kuchyňský odpad jako například slupky od brambor, zbytky zeleniny, květin, listí, větve, padané ovoce a tráva.
Domácí kompostování
Domácím kompostováním si můžete vytvořit kvalitní kompost, který obsahuje cenné živiny a ten se pak hodí použít ke všem ovocným stromům, keřům, k plodinám, které na zahradě pěstujete a v neposlední řadě i na váš trávník. Do půdy ho prostě jen lehce zapracujete. Pokud chcete použít kompost pro pěstování pokojových rostlin, stačí smíchat zeminu s kompostem v poměru 1:1 až 2:1. Kompostováním odpadu nejen, že si vyrobíte kvalitní kompost, ale ušetříte za půdní substráty a snížíte i množství odpadu.
Založení kompostu
Kompost by měl být založen tak, aby byl přístupný za každého počasí a musí být zajištěn kontakt s půdou pod ním. Spodní vrstvu by měl tvořit hrubší materiál ( větvičky, sláma, suché rostliny ), tato vrstva by měla být 2 – 5 cm vysoká. Materiál na kompost by měl být vždycky promíchán mokrý se suchým, což je zvlášť důležité u uzavřených kompostérů, kde se tento materiál nepřehazuje. Kvalitní kompost má být tmavý, jemně zrnitý, neměl by zapáchat, ale vonět humusem.
Možné problémy
Někdy se může stát, že vám kompost na zahradě zapáchá. Stává se to většinou při kompostování mokré trávy, proto je vhodné předtím mokrou trávu promíchat například s listím, pilinami nebo ji jen nechat uschnout. Pokud jste tak neudělali, tak při zápachu je nutné ho přeházet. Váš kompost také může přitahovat různé hlodavce, proto na něj nedávejte zbytky jídla a masa. Kromě toho by na kompost neměl přijít oddenkový plevel, kosti, rostliny napadené cizopasníky, chemikálie, sklo ani plast. Naopak vhodné jsou zbytky ovoce a zeleniny, uvadlé květiny, kousky dřeva, lógr z kávy i pytlíky od čaje.