Nejen ženy tráví v kuchyni spoustu času, proto by měl být její návrh velmi dobře promyšlený, aby uspořádání celé kuchyně bylo nejen estetické, ale i praktické a vyhovovalo potřebám celé rodiny. Jiné potřeby klade na zařízení kuchyně člověk, který žije sám nebo například čtyřčlenná rodina. Lidé mají někdy zarytou představu o tom, co a kde prostě musí nebo nesmí být, ale opak je občas pravdou. Ne vždycky platí, že to co je léta zaužívané je i správné. Tady je pár příkladů.
Dřez pod oknem
Je to krásná představa, vy myjete nádobí, díváte se přitom z okna do zahrady, pozorujete děti jak si hrají, ale dřez pod oknem může být i problém. U nás se okna otvírají dovnitř, takže když je usazené ve standardní výšce, případně potřebujete vyšší úroveň pracovní desky, mohla by vám vodovodní baterie bránit v jeho otvírání. Také radiátor bývá ve většině případů usazený pod oknem a byla by škoda ho zbytečně zakrýt skříňkou.
Otevřené police jsou jen na prach
Není to tak docela pravda. Police dodají kuchyni svěžest a zajímavý ráz a i přesto, že se na nich usazuje prach je nemusíme hned odsuzovat. Jejich výhodou je jejich přehlednost a skutečnost, že všechno máme hned při ruce. Otevřené police v kuchyni vypadají nejen zajímavě, ale ušetří vám i náklady za dvířka, otvírací systémy a kování. Police v kuchyni jsou trendy a určitě ji obzvláštní.
Pracovní plocha musí mít výšku 80 cm
To může být pravda, pokud měříte do 160 cm, ale pokud jste vyšší, je daleko vhodnější výška 95 cm a více. Zajistí vám to správné držení těla při práci v kuchyni a tím i to, aby vás nebolela záda. A jaké se nabízí řešení pokud je mezi partnery výškový rozdíl? Ideálním řešením je zvolit dvě výškové úrovně pracovní plochy a pokud je vaše kuchyň ve tvaru L nebo máte kuchyňský ostrůvek, není toto vůbec žádný problém.
Ergonomie se přeceňuje
Věřte, že se nepřeceňuje. Aby se vám v kuchyni dobře pracovalo, je důležité její správné uspořádání tak, aby spotřebiče a pracovní deska na sebe logicky navazovaly. Začínat by se mělo lednicí, ze které berete suroviny, následuje dřez, ve kterém suroviny umyjete, dále přípravná plocha, kde se surovinami pracujete a nakonec varná deska, kde je uvaříte. Také osvětlení by mělo být navržené s předstihem. Bodové osvětlení plní funkci hlavního stropního osvětlení, ale je nevyhnutelné, aby byla osvětlená každá pracovní zóna. Při správné a promyšlené realizaci vaší kuchyně se vám v ní bude dobře pracovat a stane se jistě srdcem vašeho domu.