Navzdory popularitě kuchyňských nožů, které máme doma v šuplíku, většinu práce stejně obvykle vykonáváme pouze za pomocí jednoho, maximálně dvou nožů. Při nákupu kuchyňských nožů, byste se tak měli soustředit na nákup jen jednoho nože – aby se pohodlně hodil k různým úkonům a byl snadno použitelný. Pokud jsou ve vaší kuchyni potřebné odlišné čepele, můžete si koupit dodatečně samozřejmě další nože a vytvořit si tak vlastní sadu.
Před zakoupením kuchyňského nože zvažte následující:
- Jaký druh nože chcete mít (s přihlédnutím k jídlům, které připravujete),
- Velikost kuchyňského nože,
- Materiál (nerezová ocel, aj.)
- Ostření nože
- Částka, kterou jste ochotni vynaložit za nákup nože
Čepel
Základní konstrukce kuchyňského nože se za posledních x let dramaticky nezměnila. V oblasti materiálů (zejména oceli) a jejich zpracování, došlo k velkému pokroku.
Čím širší je čepel, tím více je určen pro řezání zeleniny a ovoce, a méně vhodný pro obecné úkony. Úzké čepele jsou vhodnější pro řezání syrového masa nebo ryb, a nejsou vhodné pro rychlé sekání. Pro jednoduché řezání bez použití síly, je pro většinu kuchyňských nožů klíčová ostrost. Tato ostří jsou obvykle tenčí a citlivější pro složitější úkoly, jako je řezání kostí, krájení ryb (filetování) nebo otevření kokosu. Pro náročnější úkony v kuchyni, potřebujete hrubší kuchyňský nůž.