Toužíte po grilu, který se hodí na dřevěné uhlí, abyste si mohli vychutnat své pokrmy s nezaměnitelným aroma dřeva? Není nic lepšího, než mít maso a ryby ugrilované klasickým způsobem a užít si zároveň tu pravou atmosféru žhnoucích uhlíků a kapající šťávy, která občas oživí plamínek ohně.
Průvodce výběrem
Výběru grilu věnujte náležitou pozornost, nikdy si nevybírejte levné grily jen tak v obchodě. Správný gril by měl mít kotel a víko. Určitě nesmí chybět větrací otvory na víku, aby mohl unikat kouř a pára z masa.
Kotel by měl být vybaven grilovacím roštem, na který se ukládá maso, pod roštem je umístěn palivový rošt a popelník. Popelník slouží k odebírání popela.
Dobré je také, aby měl pevné a velké kolečka pro snadnou manipulovatelnost. Základem kvalitního grilu je však především kvalitní a stabilní konstrukce. Neměl by být snadno převrhnutelný zafoukáním větru nebo otřesy při chůzi kolemjdoucích osob. Grily, které mají tenké a nestabilní nohy, určitě z výběru vyřaďte.
V případě, že si vybíráte malý zahradní gril, vždy si vyberte těžší a stabilnější, aby ho bylo nesnadné převrhnout. Určitě ze svého výběru vyřaďte lehké plechové grily. I když se vám s ním nechce tahat, dejte přednost stabilitě při grilování před vlastním pohodlím. Rozhodně se to vyplatí.
Gril by měl být vybaven madly, které slouží k přenosu a ve chvíli, kdy je rozpálen, jej můžete snadno chytit rukou bez rukavice.
Měl by být vybaven také teploměrem, který měří neustále teplotu a budete tak vědět, kdy máte uhlí přiložit a kdy ne. Vyhnete se tím zdlouhavému čekání, než se maso ugriluje na málo rozpálených uhlících. Díky víku se lépe udrží správná teplota a je možné jej používat i za deště.
Dalšími bonusy jsou plochy na odkládání grilovacího nářadí a různé obracečky a kleště na manipulaci pokrmů s masem. Kvalitním nářadím se však nenechte zlákat, pokud gril samotný nestojí za nic. Nářadí si můžete kdykoli dokoupit.